Jak zaopatrzyć restaurację?

Jak zaopatrzyć restaurację?

W dzisiejszych czasach branża gastronomiczna należy do niezwykle trudnych oraz wymagających wyzwań. Nie chodzi tylko i wyłącznie o to, aby w naszym menu znalazły się najwyższej jakości składniki niezależnie od pory roku oraz danych potraw. Warto także pamiętać o tym, że ze względu na naprawdę bogatą konkurencję musimy naprawdę dbać o swojego klienta.

Nie tylko jedzenie

Na pierwszy rzut oka mamy wrażenie, że zwracamy uwagę tylko i wyłącznie na posiłki oraz napoje. Ich odpowiedni smak i aromat oczywiście ma niezwykle duże znaczenie przy okazji naszej końcowej opinii na temat danego miejsca. Prawda jest jednak taka, że w dzisiejszych czasach przykładamy dużą wagę do walorów estetycznych. Włoska restauracja sto metrów dalej może mieć posiłki na podobnym poziomie, jednak zdecydowanie bardziej schludne wnętrze. Właśnie z tego względu warto zastanowić się nad tym, abyśmy bez problemów mogli przyciągnąć swoich gości odpowiednim wyposażeniem, takim jak sztućce, świeczki, czy też obrusy. Hurtownia wielobranżowa będzie doskonałym rozwiązaniem dla każdego, kto będzie chciał stworzyć w swojej restauracji odpowiedni klimat.

Najświeższe produkty

Jeżeli ktoś uważa, że japoński łosoś w warszawskiej restauracji został złowiony kilka godzin temu, to musimy go rozczarować. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie produkty faktycznie jesteśmy w stanie pozyskać niemalże chwilę po zebraniu i właściwej obróbce. Przede wszystkim musimy pamiętać o letnim okresie, w którym ogrody oraz sady w Polsce pękają w szwach. Co w przypadku chłodniejszych miesięcy w roku? Tutaj warto pamiętać o dwóch opcjach, szczególnie jeżeli chodzi o warzywa i owoce. Niektóre z nich, jak mandarynki i pomarańcze, importuje się z innych krajów. W Hiszpanii dojrzewają one dopiero pod koniec roku, toteż przyjęło się mówić o nich jako dodatkach świątecznych. Nie zapominajmy również o szklarniach, pozwalających na mniejsze uprawy przez cały rok.

Szeroki wybór w karcie

Jeżeli ktokolwiek myśli, że przy okazji wyboru dań z karty głównej zdanie klientów nie ma znaczenia, to jest w dużym błędzie. Właściciele restauracji oraz szefowie kuchni absolutnie zdają sobie sprawę z tego, jak wielką wartością dodaną są ich goście. Właśnie z tego powodu warto wspominać o potencjalnych brakach, ponieważ przy następnej wizycie możemy być miło zaskoczeni.